Monday, March 10, 2014

Staying at home Part Two


Assalamualaikum awesome reader. Okey. Entry kali ni adalah smbngan entry yg lepas. Staying at home Part Two is going to begin!!Okey awai awai aku nak gitau, kali nih aku nak cerita plus kongsi tips memasak. Klu ada sapa yg mual, loya rasa nak muntah sila jangan baca post ini. Hati manusia takde sapa tau. :P

Sejak sebulan yang lalu, aku taktaulah aku khatam bopa kali buku msak. Tngok dlm buku semua sedap. semua nak try buat. Tapi hanya mampu khatam tengok plus bacajelah. Khatam buat semua resipi belum lagi. Hikhik. Ini pengalaman pertama masak sendirian. So, aku agak ciwi. Korang jangan ngutuk ngutuk aku lak!! Hahaha

 Benda pertama yang aku masak ialah nasi goreng. Eleh, senang je buat  nasi goreng kan. Pheww, awai-awai tu buat yg senang senang jelah. Makin lah makin banyak benda lah yg aku nak tauk dlm kuali tuh time masak nasi goreng.

Resipi Nasi Goreng Style MiraGandumdumdum:



  1. Panaskan minyak dan tumiskan 4 ulas bawang putih sehingga kekuningan. (Cm ayat buku tak? hahaha)
  2. Masukkan 2 sudu sambal belacan/ perencah nasi goreng (sapa yg tak biasa masak, guna perencah yg siap dah la senang)
  3. Masukkan 20 biji cili hijau yang dipecahkan (Aku suka pedas)
  4. Masukkan sotong/udang/ayam/daging (klu sotong ngan daging biar bagi lama untuk dia lembut)
  5. Masukkan secubit garam dan gaulkan hingga sebati.
  6. Masukkan sawi/kubis/karot (Jangan masak terlalu lama, sebab sayur cepat kecut)
  7. Then last kali tong tang tong tang(Bunyi kuali, hehe) And siap! Dah bleh makan!
#Family kami tak suka bubuh kicap dlm nasi goreng. Klu rajin tuh gorenglah ikan bilis sekali. baru sedaaaap.

Second day, try masak bihun lak. Mula mula nak buat Mee atau Koeyteow. Tapi takde lak kat rumah, bihun je ada. So try ah buat. Bihun kan keras kita kena rendam dulu bagi dia lembut sikit befor masak. Around sejam lebih centu ah. Yang nih memang aku bukak resipi ah. Nganga tangtu kalau tak buka resipi.

Resipi BIHUN GORENG ala-ala Gandum Tersesat! :




  1. Panaskan minyak
  2. Tumiskan bahan2 yang dikisar (10 biji cabai kering yang direbus + sebji bawang besar + 6 ulas bawah putih) 
  3. Masukkan sotong/udang/ayam/daging dan biarkan dia masak selama 5-10 minit
  4. Masukkan 1/4 cawan air dan gaulkan.
  5. Masukkan garam 2 cubit kedalam kuali
  6. Masuk bihun (direndam selama 1 1/4 jam)
  7. Tambah kicap jika tak cukup masin
  8. Masukkan sawi/kubis
  9. Masukkan taugeh dan biar sekejap je.
  10. Gaulkan hingga sebati and TADAAA! Siap untuk dihidangkan.

RESIPI KEK MARBLE SPECIAL FROM MY MAMA:

Gambaq tenet je sebab haritu buat takdan nak snap :P


Bahan-bahan:
  • 2 cawan planta
  • 2 cawan gula
  • 3 cawan tepung gandum or tepung naik sendiri
  • 5 bii telur
  • 2 sudu teh esen vanilla
  • 1/2 cawan susu cair
  • 2 sudu teh baking powder
Cara-caranya:
  1. Masukkan 2 cawan planta, 2 cawan gula ke dalam adunan. Kacau/Mixerkan hingga halus
  2. Masukkan 5 biji telur yg telah dipukul hingga kembang dan gaulkan hingga rata
  3. Masukkan 3 cawan tepung berperingkat bersama-sama dengan 2 sudu teh baking powder dan gaulkan hingga halus.
  4. Masukkan 2 sudu teh vanilla esen 
  5. Tuangkan 1/2 cawan susu cair
  6. Kemudian asingkan 2 senduk  campuran itu ke dalam bekas lain. Masukkan pewarna merah/hijau/etc
  7. Lapiskan kek itu bergilir-gilir mengikut warna
  8. Bakar 180 degree celcius selama 40 minit. dan biarkan sejuk baru bleh potong. DONE.
 
Okey itu saja utk kali. Senang bukan? Masak tu senang klu kita rajin mencuba. Okey, Seeee you soon guys. Dah ngantuk dah mata nih sebab bru lepas mkan ubat. Heehe. Bye bye. Assalamualaikum.

No comments: